Terug naar programma

Europese Literatuurprijs

De Britse auteur Max Porter en zijn Nederlandse vertaler Saskia van der Lingen hebben de Europese Literatuurprijs 2017 gewonnen voor de roman Verdriet is het ding met veren (De Bezige Bij). De prijs wordt op deze startavond van Crossing Border in het Koorenhuis uitgereikt door juryvoorzitter Anna Enquist. Na de officiële opening door wethouder Cultuur Joris Wijsmuller, is er eerst nog muziek van pianist Matteo Myderwyk. Porter en van der Lingen zullen geïnterviewd worden door Nina Weijers; moderator van de avond is Peter Bergsma.

Verdriet is het ding met veren gaat over een jong gezin in Londen waarvan de moeder plotseling is overleden. De vader blijft achter met zijn twee zoontjes, als er ineens een kraai bij hen intrekt die zich gedraagt als bemoeial, vriend, kinderoppas, trooster en therapeut. Het verhaal wordt verteld in de vorm van een prozagedicht, met korte fragmenten, door afwisselend de vader, jongens en kraai.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 voor de schrijver en € 5.000 voor de vertaler. De jury prijst het vernuft van deze roman, die op een originele manier aangrijpend is zonder ook maar een moment sentimenteel te worden, en was onder de indruk van de vindingrijkheid van de vertaler.

Tijdschema:
20.15 – 20.25: Opening door wethouder Cultuur Joris Wijsmuller
20.25 – 20.30: Inleiding door Peter Bergsma
20.30 – 20.40: Voorlezen jury rapport en uitreiking Europese Literatuurprijs door Anna Enquist
20.40 – 20.55: Dankwoord Max Porter en Saskia van der Lingen
21.00 – 21.20: Matteo Myderwyk
21.25 – 22.05: Nina Weijers interviewt Max Porter & Saskia van der Lingen
22.15 – 23.15: Einde

Passe-partouthouders krijgen op vertoon van hun ticket gratis toegang tot dit programma, maar dienen zich van te voren hier aan te melden. Klik hier om aparte tickets (à €7,50 excl. servicekosten) te kopen.

Koorenhuis